26.7.2009

Asiat, jokka äiti on opettanu ja jokka tehhään aina äitin tavala.

Konsulin ja Konsulin kunnianarvoisten ystävien pakkoliikkeitä, -toistoja ja arjen obsessioita:

- Kahavipannu huuhotaan tai virutettaan kahesti sejjäkäleen ko siiton kaajettu kahavit lavuaariin. Yks kerta ei riitä.
- Ikkunat pittää pestä kevväisin sillonko alakaa tarkenemmaan. Jos et pese, oot epäsiisti, saastanen, huono ihiminen.
- Tolu. Ei tule puhasta iliman sitä.
- Puolukat ja mustikat pakastettaan pusseihin, mansikat rasioihin, ko pussisa net saattaa litskaantua ja niitei voi sitte laittaa esim. kakun koristeeksi.
- Puolukoijjen ja mustikoijjen pakastamisesa o tärkiää, että sokeria laitetaan myös välliin. Ei riitä jos sitä sirottellee vain siihen pussin pääle, senkin houkka.
- Vieraile laitettaan kahavipöytään aina samallaiset lusikat.
- Ko lähtee ajon jäläkeen autosta kuskin paikalta, penkki pittää aina muistaa jynkäyttää säätövivusta taakse, ettei autoa maksava mies suutu.
- Mattoa ei käännetä jos siihen kaatuu paskaa. Se pestään.
- Verhoja ei saa vettää ikkunan etteen. Niitten pittää olla aina paikoillaan.
- Pussilakana taitellaan kolominkertasesti, alulakana nelinkertasesti. Ja siinei oo mittään tupisemista, nin se mennee.
- Pölyt pyyhitään vasta imuroimisen jäläkeen, ei sen aikana, vaikka siivoamasa ois kaks henkilöä ja se sujus sillai nopiammin.
- Ikkunat pestään aina ensin pesuaineela, kuivataan lastalla, huuhellaan etikkaveelä, kuivataan lastalla, hinkataan sanomalehellä. Siihen tarttee sen kymmentä eri vatia ja lastaa ja rättiä ja lehdykkää. Mutta son paras keino.
- Tissiliivit asennettaan pääle niin, että ensin riivitään olokaimet kohilleen, sitte mulijautetaan tissit kuppeihin ja sokkona selän takana ähellettään hakaset kiinni. Miehet pitää sitä jonnain saavutuksena ko ne saa rintsikat auki emännän selän takaa. Vitut, meiän pittää ensin solomia ne sinne sokkona vaiston varassa käet väärinpäin kääntyneinä.
- Jouluksi siivottaan. Son varma. Lattiat, seinät, kaapit, hyllyt ja kamarien komerot käännettään ympäri ja tolutettaan rätilä. Tämä obsessiiviskompulsiivinen, hulluuen mittasuhteet saavuttava supersiivous on peruja tuhatkaheksansattaaluvulta, eikä perinnettä katkasta.

6 kommenttia:

  1. -niin, ja farkut pittää aina ennen kuivamaan laittamista venyttää lahkeista, helepottaa sitten ku silittää. Äippä osti sitä varten mulle sen silitysrauan..siit on niinku appout 4v aikaa.Mie jo tänä kesänä aukasin sen laatikonki.EN SILITÄ, EN VARMASTI!! ittukeletana..Ja mankeliinhan mie en ees saa ennää koskia,niinhän se kotsanope silloin yläasteella tuumasi. -P.M-

    VastaaPoista
  2. Son oikein! :) Älä koske siihen tuhokonneeseen!

    VastaaPoista
  3. Mankelit on helevetin esikartanosta!

    VastaaPoista
  4. Ai joo, ja talavitakin saa pukea päällensä vasta ko on luntaki maassa. Jo Oulun korkeuvella tämä oli hankala oppi – oli niin pirun kylmä palella kesätakissa joulukuuhun saakka.

    VastaaPoista
  5. Teiän äitilä on ollu julumat kasvatusperiaatteet. Lapsi hytisee Oulun tundrassa ja tuulessa. Herttileijjaa. :(

    VastaaPoista
  6. Oli tähän kyllä syyki. Jos sen pannee liian aikasin, niin sen joko sotkee ravalla tai kastelee vesisathessa pilalle. Että kyllä se äiti tavalhan oli oikeassa, sei vain ollu hoksannu tätä ilimastonmuutosta ottaa huomiihon.

    VastaaPoista