3.7.2009

Töyhtöhyyppähuttua.

Molen seurannu vanahemman sukupoloven lintuvillitystä kasvavalla huolela. Tiäkkö. Jokkaiselta +50 sukulaismieheltä löytyy lintukiikarit joila net tsuumaa tiluksia. Vappaapäivinä net askartellee autotallisa uusia pönttöjä ja sitte reteenä asentellee niitä pitki mantuja kokkoontaitettavie tikkaittesa kans. Talavela net hankkii parraimmat siemenet niile evvääksi, juhulapäivinä laittaa pähkinöitäki tarjole ja jouluna oikee lyhteen. Linnunvahtaus o niile ninko kokopäivätyö. Esmerkiksi sillo ko tilihet tai joutsenet tullee pohojossee - non iha ekstaasisa, jumalauta!

Ko niitä pönttöjäki alakaa jo olla nokko. Niitäki pittää kiertää kahtomasa aamu-usvasa heti ko herrää, eli siinä viie jäläkee. Juhannuksena isäntäki hehku intoa ja ylypeyttä ko se esitteli:
- Katoppa tuone. Mie tehin meiän västäräkin pönttöön julukisivuremontin.
Jaa.

Sukulaismiehe mökilä mie ihimettelin ko jantteri oli piikannu helevetimmoisen kattopelleillä varustetun pöntön talon vieresä kasvavvaan petäjjään. Kiinnitti huomiota ko siinei ollu reikää olleskaa.
- Joo eiku katoppako mion teheny sen varta vasten tuole meiän tikalle! Son tee-se-itse-pönttö!
Joo-o. Just-just.

Molin pari vuotta sitte juttukeikala Kemijärvelä haastattelemasa lintupongaria. Talsimma peräkannaa lepikosa ja mie haastattelin samala. Ko oltii kaks varttia samoiltu ni mie kyssyin mitä lajeja tässä metäsä on. Se luetteli kolokytä lajia heti suorilta, että nämä hää o ainaski tällä reissula kuulu. Ja minen ollu kuullu mittää. Se ei vaa jotenki oo miun juttu. Seisoa päjöttää tuntikausia hipihilijaa muurahaisia housuisa metäsä suoralippane lippis pääsä ja kuunela hyyppiä.

1 kommentti:

  1. .."ooppa hilijaa,kuunteleppa"..."niin,siellä se kuule käkikin taitaa kukkuu,voi ku se komiasti siellä,voi että"..."katoppa,mikähän se tuoki olii"..."voi ku mukavaa täällä mettässä,lintuja katella,mikäs tässä..vaan nyt lähemmä aamukahavin keittoon,ohan se kelloki jo"...niin vittu on!! SAATANA, SE ON VASTA 7 AAMULLA!!!!

    VastaaPoista